این حکومت با شروع اعدامها و دستگيرى و كشتار جوانان مملكت و اداره تمام امور كشور به دستور بيت امام و زير نظر يك ملٌا عملاً نشان دادند كه سيستم یکصد و پنجاه ساله قاجاريه را ادامه خواهند داد و ديرى نگذشت كه با مصادره اموال سرمايه داران، كشتن و فرارى دادن بسيار از آنها و تخريب و تصاحب و مصادره كارخانه ها بر همگان ثابت شد كه اين جماعت براى سازندگى و آبادانى كشور نيامده اند؛ بلكه ماموريت آنان «تخريب تمام عوامل پيشرفت هاى اجتماعى و جلوگيرى از رشد اقتصادى كشور است» .
شهر بندر عباس كه سابقه چند هزار ساله در تاريخ ما دارد و تا قبل از شاه عباس صفوى در تصرف پرتقالى ها بود و آن را «گمبرون» مى ناميدند كه احتمالاً به دليل وجود خرچنگهاى بسيار در اطراف اين بندر است و محلى ها كمبرون يا كامرائو به آن اطلاق مى كردند اما با شكست پرتقالى ها و خروج آنان از بندر و تصرف آن توسط ارتش شاه عباس صفوى نام اين شهر به بندرعباس تغيير پيدا كرد و تا به امروز حفظ شده است. جمهورى اسلامى سعى كرد كه نام آنرا به بندر رجایى تغيير دهد اما چندان در اين امر موفق نبود و مردم آن نام جعلى را حتى براى اسكله شهر بكار نمى برند.
درسال ١٣٤٩ با رشد اقتصادى بسيار مثبت و شكوفایی كشور در تمام زمينه ها، نياز مبرم به يك بندرگاه مدرن براى حجم عظيم ورود و خروج كالا ها و داد و ستد بين المللى احساس مى شد، به همين دليل با يك شركت ايتاليائى قرارداد بسته شد و از همان سال ساخت اين بندرگاه در فازهاى مختلف شروع و ادامه داشت. اما متأسفانه با وقوع شورش پنجاه و هفت اين پروژه ناتمام ماند و شركت ايتاليایی بدليل عدم تعهد جمهورى اسلامى به ادامه پروژه ايران را ترك گفت اما همان هشت سال فعاليت كافى بود كه بزرگترين بندرگاه ايران و دومين در خاورميانه با موفقيت بكار خود ادامه بدهد. بعدها اين پروژه دنبال نشد و مانند تمام پروژه هاى عمرانى مملكت به فراموشى سپرده شد و از همان ساعت اول به اشغال نيروهاى غير متخصص و ضد ايرانى در آمد و در كنار صادرات و واردات كالاهاى اساسى و مايحتاج مردم، سپاه نيز مخفيانه براى كارهاى غير قانونى خود و دور زدن تحريمها از آن استفاده مى كرد.
شنبه گذشته بر اثر يك انفجار مهيب كه علت آن هنوز دقيقاً مشخص نشده اما منشاء آن كانتينرهاى وارداتى از چين و حاوى مواد شيميایی براى تهيه سوخت موشك مى باشد اين اسكله بكلى نابود شد و رقمى ديگر بر جنايات جمهورى اسلامى و حكومت ملايان افزود. گزارش شاهدان عينى و ويديوهاى دريافتى حكايت از آن دارد كه حجم خرابى ها و خسارات حاصل از اين انفجار آنقدر عظيم است كه حتى با ماهها بررسى مشخص نخواهد شد. تقريبا تمام سالن هاى گمرك و همچنين كانتينرهاى حاوى اجناس مردم در سه روز آتش سوزى كاملاً سوخت و يا از شدت انفجار بكلٌى متلاشى شد. هزاران دستگاه كاميون و وسايل حمل و نقل و اتومبيلهاى شخصى و وارداتى تبديل به خاكستر شد و همچنين بنا به گزارشهاى غير موثق تابحال بيش از صد نفر كشته و چند هزار نفر زخمى بجاى گذاشته است. گودالى در محل انفجار به عمق سى متر و وسعت دويست متر بوجود آمده كه حكايت از شدت اين انفجار مرگبار دارد و شيشه هاى تمامى ادارات و ساختمان ها تا شعاع پنج كيلومتر شكسته و نابود شده است اما مهمترين و با ارزشترين مسئله بعد از عزيزانى كه در اين حادثه جان شيرين خود را از دست دادند و يا زخمى شدند. همانا نابودى بزرگترين و فعال ترين بندر و اسكله ايران بود كه در عرض سه روز تبديل به خاكستر شد .
بدون شك اين فاجعه بارترين ضربه به اقتصاد بيمار ايران و همچنين تجار بدبختى است كه اساسى ترين مايحتاج مردم را وارد مى كردند و هيچ شركت بيمه اى قادر به جبران خسارات آنها نيست و با اين انفجار گلوى ملت ايران باز هم بيشتر فشرده خواهد شد و در چند ماه آينده شاهد كمبود مايحتاج مردم و گرانى سرسام آور اجناس خواهيم بود .
ملت ايران ، مردم بندر عباس تسليت
نویسنده: بهداد جاودان- آتلانتا