این مراسم با اجرای سرود ملی «ای ایران» آغاز گردید و سپس پیام شهبانو فرح پهلوی قرائت گردید.
در ادامه، چهرههای برجستهای چون اردوان مفید، داریوش باقری، بیژن خلیلی، سهراب پهلوان، پرویز صیاد و هدا کرد در این مراسم سخنانی ایراد کردند.
بیژن خلیلی، مدیر شرکت کتاب، در سخنرانی خود ضمن تجلیل از قلم و منش عباس پهلوان گفت:
" قلم عباس پهلوان ویژگیهای منحصربهفردی دارد که او را از دیگر نویسندگان و روزنامهنگاران همدورهاش متمایز میکند. آثار کوتاه او از نظر کیفیت و ساختار، در سطح نویسندگان برجسته جهانی قرار دارند."
او در ادامه به لوح تقدیری اشاره کرد که دو سال پیش در نمایشگاه «کتاب تهران بدون سانسور» به عباس پهلوان اهدا شده بود؛ لوحی که به همکاری دکتر ماندانا زندیان و پیرایه شبان تهیه شده و با بیتی از شاهنامه فردوسی مزین شده بود« بدانگه که لوح آفرید و قلم / بزد بر همه بودنیها رقم»
متن این لوح، ادای دینی بود به بیش از هفت دهه فعالیت عباس پهلوان در عرصه اندیشه، نویسندگی، صراحت کلام، میهندوستی و باور به آزادی که در پایان با پیام زیبای « برای زن، زندگی ، آزادی» مزین شده است.
در ادامه، بیژن خلیلی به تأثیر نگاه ایرانی نسبت به سرنوشت پرداخت و تأکید کرد که برخلاف تفکر قضا و قدری که در برخی سنتهای اسلامی مشاهده میشود، در اندیشه ایرانی – بهویژه در سنت شاهنامه – سرنوشت امری کاملاً محتوم نیست.او افزود: " در شاهنامه، سرنوشت انعطافپذیر است و انسان با خرد، شجاعت و پهلوانی میتواند بر آن تأثیر بگذارد. اینجاست که نقش قلمبدستانی چون عباس پهلوان، که با نوشتار خود آگاهی میآفرینند و وجدان جمعی جامعه را بیدار میسازند، اهمیت مییابد؛ چرا که آنها با زبان و اندیشه، در شکلگیری و تغییر سرنوشت ملت ایران نقشآفرین بودهاند".
بیژن خلیلی، همچنین به ژانرهای متنوع ادبی در آثار پهلوان اشاره کرد و داستان «نادرویش» را نمونهای از نثر پرتعلیق او دانست که در قدرت ایجاد دلهره، با آثار ادگار آلن پو و آلفرد هیچکاک همتراز است.
وی تأکید کرد: " این مراسم نه تنها یادآور جایگاه والای عباس پهلوان در ادبیات و روزنامهنگاری معاصر ایران است، بلکه نشان از استمرار علاقه و احترام جامعه فرهنگی ایران به چهرههایی دارد که با قلم و اندیشهشان، نسلها را تحتتأثیر قرار دادهاند."
در پایان، بیژن خلیلی از عسل پهلوان، مدیر هفتهنامه «فردوسی امروز»، و همچنین بنیاد هنرمند، بهویژه خسرو سمنانی و بهمن فتحی برای برگزاری این مراسم قدردانی نمود.
در ادامه این مراسم، پیامهای تصویری و نوشتاری از سوی چهرههایی چون علیرضا نوریزاده، اسماعیل نوریاعلا، دانش فروغی، شکوه میرزادگی و مهرانگیز کار نمایش داده شد و قرائت گردید.
در بخش هنری این رویداد، تئاتری از علی عزیزیان و ناکتا پهلوان اجرا شد و هنرمندانی چون بنفشه صیاد، مهرداد اعرابی، آرمین و مرتضی برجسته به اجرای برنامههای هنری پرداختند.